Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogisk grundlag

Dagtilbud Midt & Syd Vision:
Dagtilbud Midt & Syd Vision:
 Danne livsduelige mennesker der besidder lyst, mod og evner til at indgå i fællesskaber og derigennem bidrage positivt til samfundet og verden omkring sig

Dagtilbud Midt & Syd Mission:
 Etablere pædagogiske rammer hvor alle børn har mulighed for at indgå i mangfoldige, udviklende og lærende fællesskaber.

Dagtilbud Midt & Syd Kerneopgave:
Sammen skaber vi lege-og læringsfællesskaber, hvor alle børn kan deltage, trives og udvikles.

 

Børnesyn:

I vores børnehuse ser vi alle mennesker er værdifulde og ligeværdige. Dette betyder, at vi ser børnene som unikke individer, der alle har et væsentligt potentiale, som vi er forpligtede på at få sat i spil bedst muligt indenfor fællesskabets rammer.

Vi arbejder ressourceorienteret og bestræber os på at have fokus på børnenes positive intentioner fremfor evt. negativ adfærd.

Mangfoldighed og inklusion er centralt i vores pædagogiske arbejde, hvor vi understøtter alle børns mulighed for at bidrage til fællesskabet med deres holdninger, værdier og meninger.

Relationen mellem barn og voksen er altafgørende for at børn kan trives og udvikles. Vi ser børnene som selvstændige individer, der præger deres omgivelser, men det er altid den voksne, der er ansvarlig for at skabe en anerkendende og udviklende relation.

Børns udvikling er afhængig af den kvalitet, der er i relationen mellem barn og den voksne. Vi har derfor respekt for at børnene kan foretrække nogle voksne fremfor andre.

I vores børnehuse skal alle føle sig velkomne, respekteret og værdsat, uanset bagrund og forudsætninger. Essensen af vores pædagogiske arbejde er, at skabe bæredygtige relationer samt inkluderende og udviklende fællesskaber på tværs af alder, køn, etnicitet og andre tilhørsforhold.

 

Børnefællesskaber

Leg, dannelse og læring sker i børnefællesskaber, som de voksne omkring barnet sætter rammerne for. Alle børn skal føle sig som en del af et fællesskab, hvor de skaber relationer og venskaber.

I Dagtilbud Midt & Syds børnehuse skaber vi voksne grobund for, at børnene finder tillid og føler tryghed ved at færdes i fællesskabet. Børnene skal opleve, at de bliver lyttet til og lære at drage omsorg for hinanden. Vi arbejder bevidst på, at børnene klædes på til at bevæge sig ud i de forskellige relationer, de vil møde både hos deres jævnaldrende og på tværs af alder. Når barnet er en del af fællesskabet, styrkes deres indlevelse og medfølelse for andre mennesker.

Vi ser det som en vigtig opgave, at sikre at alle børn indgår i positive og trygge relationer med de voksne og de øvrige børn. Når børnene starter i vuggestuen samarbejder vi tæt med forældrene og prioriterer tid til at skabe en sikker tilknytning mellem barnet og de primære voksne. Når tilknytningen er på plads støttes børnene i at skabe relationer i børnegruppen og blive en del af fællesskabet på gruppen og senere hen i hele Børnehuset. 

Vi tror på, at deltagelse i trygge og positive fællesskaber og oplevelsen af at være betydningsfuld for fællesskabet, er afgørende for børnenes trivsel og udvikling. Vi sætter alle spor i hinanden, og vi arbejder målrettet med at alle børn inkluderes i fælleskaber på tværs af alder, køn og kultur. 

Alle børn skal have mulighed for at tage initiativer i fællesskaber og opleve, at deres initiativer bliver respekteret og anerkendt af både børn og voksne. Der skal være balance mellem individ og fællesskab og vi vil være opmærksomme på, hvilke børn der har brug for støtte til at få en stemme i fællesskabet og hvilke børn, der skal støttes i at acceptere præmisserne for fælleskabet. I hverdagen opdeler vi børnene i mindre grupper, hvor vi kan guide dem i et positivt samspil og relationsdannelse.

Vi arbejder med børnenes deltagelse i både små og store børnefælleskaber. I de mindre grupper er der mere plads til at alle børn kan blive set og hørt af hinanden. Børn, der måske er lidt forsigtige og tilbageholdne, får en tryg øvebane, hvor de kan opfordres til at tage initiativ og præge gruppen.

I de større fælleskaber fx ved samling, støtter vi børnene i at vente på tur, lytte til hinanden og mærke værdien i at være et fællesskab.