Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Sammenhængende børneliv i Børnehuset Troldhøj

Sammenhængende børneliv

Sammenhængende børneliv

Alle børnehuse i Dagtilbud Midt & Syd har både vuggestue og børnehave. Dermed har vi mulighed for at skabe en tryg vej for børnene, når de skifter fra at være de store i vuggestuen til at blive de yngste i børnehaven. Vi samarbejder tæt mellem grupperne og børnene er på besøg, deltager i aktiviteter, leger og spiser med i børnehaven. Børnene lærer de voksne og deres nye kammerater at kende inden de starter og kender rutinerne i børnehavegrupperne. Efter start i børnehave, er der stadig mulighed for at lege med bedstevennerne fra vuggestuen eller få et kram af de ”gamle” voksne.

Overgang til skole

I Dagtilbud Midt & Syd bestræber vi os på, at alle børn har de bedst mulige forudsætninger for en tryg og positiv start i skolen. Det betyder, at vi arbejder på at tilrettelægge det pædagogiske læringsmiljø for de ældste børn med sigte på udvikling af såvel konkrete færdigheder, som sociale og personlige kompetencer.

Børnene inviteres ind i demokratiske processer, hvor fællesskabets interesser vejer højere end individets og de lærer at tage hensyn, forhandle, udtrykke deres holdninger og lytte til andres. Samtidig introduceres de for tidlig skriftsprog og før-matematiske begreber, og støttes i fælles opmærksomhed, vedholdenhed og ihærdighed. 

Afhængigt af de enkelte børnehuses størrelse og børnesammensætning, samles de ældste børn enten på en fast gruppe, eller på tværs af grupperne i løbet af ugen. 

I Gylling og Hundslund har vi unikke muligheder for at skabe sammenhæng mellem dagtilbud og skole, da de fleste af børnene indskrives i den nærliggende skole/SFO. I Odder Kommune er der tidlig start i SFO, hvilket betyder at børnene starter i SFO på skolen d. 1. april. Der følger ofte en til to medarbejdere med børnene fra børnehusene frem til sommerferien, således at børnene har kendte voksne omkring sig til at støtte dem i overgangen fra børnehave til skole. 

Vi samarbejder tæt med skolerne om at skabe et sammenhængende børneliv, hvor overgangene bliver naturlige og trygge for børnene.

I Troldhøj er vores børnehavegrupper aldersintegrerede, og vi mener, der er mange gode kvaliteter i dette. Som supplement hertil har vi "Grupper på tværs", hvor vi mødes i aldersopdelte grupper uafhængig af hvilken stue, man har tilhørsforhold til. Grupperne mødes tirsdag formiddag.

Yngstegruppen:
Yngstegruppen består af de yngste fra børnehavegrupperne (de 3-årige) og de ældste fra vuggestuegruppen. I yngstegruppen er omdrejningspunktet en blanding af at lære børnene, hvordan man navigerer i strukturerede aktiviteter og fokus på børnenes socialisering - hvordan er det, man leger og interagerer med hinanden. Vi har i yngstegruppen også mulighed for at skabe sammenhæng i overgangen fra vuggestuen over til børnehavegrupperne, så barnet kender de andre børn og de voksne - dette giver barnet en tryg overgang.

Når man lige begynder i børnehave, er der mange færdigheder, der skal læres, før de bliver internaliserede processer i barnet. Eksempelvis er det at gå tur - hånd i hånd - en færdighed, der skal tillæres. Børnene skal lære at lege med hinanden - på tidligere udviklingstrin er det ofte parallellege, som børnene leger. Madpakkespisning, samlingssituationer, oprydning og håndtering af følelser er alle eksempler på helt basale færdigheder, der arbejdes med i yngstegruppen. Derudover vil de pædagogiske aktiviteter ofte omhandle træning i selvhjulpenhed, sansestimulation og motorik.

Mellemgruppen:
Når børnene går i mellemgruppen, bliver aktiviteterne ofte mere projektorienterede og strukturerede. Forventningerne til børnenes færdigheder er steget lidt, og det betyder, at vi kan lave mere varierede og anderledes aktiviteter end tidligere. Det primære fokus i mellemgruppen er: kammeratskab, vidensbaseret indhold og opøvning af fin- og grovmotoriske færdigheder.

Ældstegruppen:
Nu er børnene blevet de ældste i Troldhøj og fungerer i hverdagen som rollemodeller og læremestre for de yngre børn. I "Grupper på tværs" har ældstebørnene et forum, hvor de møder ligestillede kammerater og cementerer relationer. I ældstegruppen arbejdes der struktureret og projektorienteret, hvor der serveres indhold med et fagligt sigte. Børn på dette udviklingstrin er ofte meget videbegærlige og nysgerrige på både deres nære og fjerne omverden.

Vi tager på flere ture ud af huset i løbet af året for at lære byens muligheder at kende.

Der er således mange spændende privilegier forbundet med at være i ældstegruppen, men der forventes også mere end tidligere i barnets børnehaveliv. Bl.a. social ansvarlighed i forhold til de yngre børn, ansvar i forbindelse med oprydning og at kunne deltage i relativt komplicerede gruppeprocesser.